Utazásorvostan

Az emberek vándorlása, mozgása, utazása a napi élethez tartozik ősidők óta. A XX . század második felétől ugrásszerűen megnőtt az utazók száma.A légi közlekedés fejlődésével a világ bármely országából a legtávolabbi kontinensre is el lehet jutni 36 óra alatt.
Az utazásra készülő turista egyik legfontosabb teendője, hogy megbecsülje, saját egészsége és helyzete szempontjából az utazással kapcsolatban felmerülő kockázatot.
Fontos , hogy a kiutazás előtti kockázat- felmérés megfelelő szakszerűséggel történjen , az utazó kellő felkészítésére, az utazó érdekében.
Ebben segíthet az utazási orvostan, mely főként az utazás alatt kialakuló betegségek megelőzésével foglalkozik.

Az utazás előtt a felkészítő orvosnak tudnia kell az utazó életkorát, korábbi betegségeit, rendszeresen szedett gyógyszereit, esetleges allergiáját, terhességet, korábbi utazásait, oltottsági státuszát, minden olyan egészségügyi helyzetet, körülményt, speciális igényt ami az utazás  szempontjából fontos lehet. Amennyiben az utazónak az utazás idején valamilyen aktuális egészségügyi problémája van, célszerű tisztázni az utazás előtt, hogy ez a betegség nem akadályozza-e az utazásban, illetve nem romlik-e tovább a helyzete a turista út során.
Az utazási szokások igen eltérőek. Természetesen befolyásolja a helyzetet, hogy hova utazik/ célország, az indulás ideje, az utazás módja, az ott tartózkodás ideje és célja, a tartózkodási hely körülményei, jellege ( városi, falusi)), van-e esetleg elérhető egészségügyi ellátó rendszer, az adott ország aktuális járványügyi viszonya.
Az orvosi konzultàció  alapján be adjuk az adott régióban kötelező vagy javasolt védőoltásokat , praktikus tanácsokkal látjuk el az utazókat a betegségek megelőzéséhez , illetve életmóddal kapcsolatosan.
Az utazás során szerzett fertőzések tünetei néhány napon belül , de általában a hazaérkezés utáni 6 héten  belül jelentkeznek. A leggyakoribb tünetek a hasmenés, láz, bőrbetegség , nemi betegség, légúti betegség. Betegségre utaló tünetek esetén lehet jelentkezni az intézetünkben Dr. Tóth Szilvia infektológus szakorvosnál további vizsgálat céljából.