Információk

Mi az ultrahang?


Az egyik legkorszerűbb vizsgálati módszer az ultrahang. Olyan képalkotási folyamat, amely a visszaverődő hanghullámokat használja fel arra, hogy belelássunk a szervezet működésébe és elváltozásaiba, eközben pedig nem okoz megterhelést a szervezet számára.

Ultrahang fajták:
- lágyrész, pajzsmirigy, nyaki erekről
- Hasi kismedencei ultrahang
- Emlőultrahang
- Prosztata ultrahang
- Felső- vagy alsó végtag ízületi ultrahang

Az ultrahang vizsgálat előnyei
- Fájdalommentes
- Terhesség esetén is alkalmazható
- Nem jár sugárterheléssel, így nincs káros hatással a szervezetre
- Nincs mellékhatása
- Szűrővizsgálatként is alkalmazható
- Pontos, megbízható diagnosztikai eljárás
- Eszközös beavatkozást nem igényel
- Rendszeres vizsgálattal nyomon lehet követni a szervezetben zajló folyamatok alakulását

Az ultrahang vizsgálat elsőként választandó vizsgálat laboratóriumi eltérések (máj és vese funkció eltérés) esetén, hasi-alhasi vagy nyaki, végtagi, ízületi lágyrész- panaszos (sérülés, fájdalom, tapintható csomó) pácienseknél. Hasi ultrahang vizsgálat esetén kérjük pácienseinket, hogy 6 órával előtte már ne étkezzenek.

 


 

Hogyan kell készülni a laboratóriumi vizsgálatokra?


A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása közvetlenül a vérvétel előtt rendkívül fontos, mert megakadályozza, hogy a vénák fala összetapadjon, így kisebb kellemetlenséget vagy fájdalom érzetet idéz elő a vérvétel folyamata. A vérvétel minden esetben egyszer használatos, zárt vérvételi rendszeren keresztül történik, a legtöbb esetben a könyökhajlatban található vénán keresztül.
Fontos!
Amennyiben vérvételkor rosszul szokott lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tud, közölje ezt a vérvételt végző szakemberrel még a beavatkozás előtt. A vért fekve is levehetik Öntől, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés.
A vérvizsgálatok többségéhez általában 12 órás éhezés utáni, éhgyomri minta szükséges, emiatt a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk. Táplálékfelvétel egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét jelentősen befolyásolja. Pl.: vércukor, terheléses vércukor, vérzsírok /koleszterin, triglicerid/ Éhgyomri vérvétel előtt vizet fogyaszthat / javasolt is/, alkoholt, üdítőt, kávét, ételt nem. A vérvétel után, a tűszúrás helyét 3-5 percen keresztül a kapott vattával, kézzel nyomva kell tartani (könyököt nem behajlítva). Ezzel biztosítva a vérzés csillapítását, valamint egyéb szövődmények kockázatának csökkentését. Általánosan elfogadott, hogy laborvizsgálat előtt ne terheljük túl a szervezetet zsíros, szénhidrát dús ételekkel, szénsavas/cukros italokkal. A koffeint, alkohol is sok mindenre befolyással lehet.

Vizeletvizsgálat
Vizeletvizsgálatra a legalkalmasabb a reggeli első középsugár vizelet. Ez azt jelenti, hogy a vizelet megindulása után a vizelet első és végső része nem kerül a mintavételi edénybe, csak a középső vizeletsugárból jusson a vizelettartó edény kb 0,5-1 dl.

Székletvizsgálat
Székletvér kimutatásához a gyógyszertárakban kapható széklettartályban kérjük a kis mennyiségű székletmintát.

Gyógyszerek hatása
Számos gyógyszer hatással van az anyagcserére, szerveink működését megváltoztatja, emellett metabolitjaik, bomlástermékeik zavarhatják az analitikai reakciókat. Emiatt ajánlatos a gyógyszereket nem a mintavétel előtt, hanem azt követően bevenni – amennyiben ez a páciens egészsége szempontjából megoldható. A szívbetegségben szenvedők bevehetik szokásos gyógyszereiket egy pohár vízzel, ha kezelőorvosuk nem rendelkezett másként.

Fizikai aktivitás
Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően lehetőség szerint kerülni kell a szélsőséges fizikai megterhelést.

 


 

Mi az urológia?


Mivel foglalkozik?
Az urológus a húgy- és nemi szervekkel foglalkozó szakorvos. Az urológia foglalkozik a vesék, a vesevezetékek, húgyhólyag és húgycső megbetegedéseivel. Férfiaknál ez kiegészül a herék, mellékherék, prosztata és ondóhólyag problémáival. Ez esetében a vizsgálatok döntő többsége a prosztata rák kiszűrésére, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás diagnosztikájára és kezelésére irányul. A nőknél leggyakrabban előforduló problémákat az alsó húgyúti infekciók (fertőzések) ismétlődése okozza.

Mikor keressünk fel urológust?
- vizelési panaszok, véres vagy fájdalmas vizelet ürítés
- gyakori, sürgető vizelési ingerek
- fájdalom a hímvesszőben vagy herékben
- deréktáji, alhasi fájdalom, láz
- vizelettartási nehézségek, vizeletcsepegés (inkontinencia)

 


 

Kinek javasolt a diabetológiai vizsgálat?


Diabetológiai szakvizsgálat

Dr Szekeres Orsolya - diabetológus/belgyógyász főorvos

1998 óta foglalkozom a cukorbetegséggel, megelőző állapotaival, társbetegségeivel. Kezdetben anyagcsereprofilú kórházi osztályon, majd 2006 óta a járóbeteg ellátásban belgyógyászként, 2011 óta diabetológus szakorvosként dolgozom.

Elsősorban a 2-es típusú - inzulinrezisztens – (korábban időskori) és az 1-es típusú - inzulinfüggő - ( korábban fiatalkori) cukorbetegek - rendszeres gondozását végzem.
De ugyanolyan fontosnak tartom, hogy a diabetológiai szakrendelésen a cukorbetegség előállapotait ( prediabetes, inzulinrezisztencia ) idejében kiszűrjük, kivizsgáljuk, a korai kezelést beállítsuk. Igazolt, hogy a korán bevezetett hatékony kezelés és a tartósan jó vércukrok mellett
előzhető meg a manifesz diabétesz - és a cukorbetegség késői szövődményeit.

Kiknek javasolt a diabetológiai vizsgálat ?
 • ismert cukorbeteg (panasz, felborult szénhidrát -anyagcsere, gondozásba vétel céljából),
 • ha nem ismert a cukorbetegség,
  • de diabéteszre utaló tünetek jelentkeztek:
   • szomjúság, jó étvágy melletti fogyás, gyakori vizelés , látászavar.
  • a cukorbetegég gyakran tünetek nélkül derül ki, pl. egy rutin laboratóriumi vizsgálat során mérnek normális feletti vércukrot. ( éhomi 6,0 mmol/l feletti ) vagy ambulánsan vércukormérővel bármely napszakban 8,0 mmol/ feletti vércukrot mérnek.
 • ha a családban van cukorbeteg!
 • olyan krónikus betegségek fennállása estén,
  • amelyhez gyakran társul szénhidrát anyagcserezavar . :
  • a magasvérnyomás betegség,
  • szív-és érendszeri betegségek (lezajlott miokardiális infarktus)
  • hormonbetegségek, ( pl. pajzsmirigybetegség )
 • Túlsúly vagy elhízás ( obesitas ) esetén is javasolt a szénhidrát-háztartás vizsgálata , mert a nagyobb testsúly önmagában is növeli a szénhidrát anyagcserezavarok gyakoribb előfordulását.
  Ilyenkor általában már a labor vizsgálatok során inzulin túltermelés , csökkent inzulinválasz, inzulinrezisztencia igazolódik ( - a normális vércukorértékek mérése mellett is), amely megelőzi a manifeszt cukorbetegség kialakulását. Ebben a korai állapotban a személyre szabott testsúlycsökkentő terápia bevezetése- orvosi, dietetikai segítséggel- feltétlenül indokolt..